Wanneer is een onderzoek + advies handig en wanneer geheel overbodig bij bemalen?


Er zijn vele producten en diensten op de markt om te helpen in het voortraject bij het bemalen. Een greep van de producten en diensten: bemalingsadvies, vergunningsonderbouwend bemalingsadvies, bemalingsplan, etc.

Toch is dit niet altijd noodzakelijk, soms heeft u een vaste bemaler met voldoende lokale ervaring. Hij weet exact wat te verwachten, een derde partij is alleen maar tot overlast (en in veel gevallen hebben ook nog eens minder expertise op de specifieke locatie)

Een aantal gevallen waarbij een product en/of dienst in het voortraject bij bemalen wel handig is:

  • Openbaar aanbesteden, meerdere bemalers gaan inschrijven. U wilt wel dat de goedkoopste (die wellicht de minste lokale ervaring heeft) een goede bemalingsinstallatie plaatst.
  • Grootschalige bemalingen, als de huur van een bemaling een serieus bedrag is per maand en het project een doorlooptijd heeft van >4-8 weken dan kan het een hoop geld besparen door vooraf een bemalingsadvies op te stellen en tijdens bemalen een aantal steekproeven te laten uitvoeren om te controleren dat de bemalingsinstallatie niet over een onnuttig dure overcapaciteit beschikt
  • Risicovolle bemalingen, met veel risico's is het handig om een derde partij (adviesbureau/ geohydroloog) te hebben. Dit maakt het makkelijker als opdrachtgever om bij problemen snel de oorzaak te vinden, zonder dat de financiĆ«le situatie alleen bekeken wordt.
  • U wilt zelf de bemaling aanpakken, maar weet niet precies hoe

Reacties